Warning: Declaration of QuietSkin::feedback($string) should be compatible with WP_Upgrader_Skin::feedback($feedback, ...$args) in /var/www/vhosts/racunovodstvo-najgo.si/davcnaoaza.si/wp-content/plugins/ocean-extra/includes/wizard/classes/QuietSkin.php on line 12
Davčni nasvet – Ali je pri starostnem pogoju za pridobitev pravice do 50% oprostitve prispevkov za PIZ delodajalca treba upoštevati tudi delovno dobo delavca? – Računovodski servis in davčno svetovanje, davčna oaza, luka godnič

Davčni nasvet – Ali je pri starostnem pogoju za pridobitev pravice do 50% oprostitve prispevkov za PIZ delodajalca treba upoštevati tudi delovno dobo delavca?

Vprašanje

Imamo vprašanje glede delne oprostitve prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje pri doseganju starostnega pogoja za pridobitev pravice do predčasne pokojnine. Zanima nas, ali se poleg starosti delavca upošteva tudi delovna doba za pridobitev pravice do predčasne pokojnine, kot jo določa Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Imamo delavca, ki je star 59 let in 9 mesecev in ima le 30 let skupne delovne dobe. Zanima nas, ali se delna oprostitev prispevkov lahko uveljavlja za tega delavca?

Odgovor na zastavljeno vprašanje

Novi oziroma spremenjeni Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, Zakon o urejanju trga dela in Zakon o delovnih razmerjih so prinesli številne novosti pri obračunavanju prispevkov od plač in drugih dohodkov iz delovnega razmerja ter tudi prispevkov samozaposlenih. Kot že sami ugotavljate, se ena izmed novosti nanaša tudi na delavce v delovnem razmerju, ki izpolnjujejo starostni pogoj za predčasno upokojitev. Pri njih boste za dohodke, dosežene po 1.7.2013 upravičeni do oprostitve 50% prispevka delodajalca za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. To bo veljalo, dokler ne bodo dopolnili 60 let oziroma se upokojili.

Starostni pogoj za predčasno upokojitev je določen v 2. odstavku 29. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (v nadaljevanju ZPIZ-2). V letošnjem letu je za moške 58 let in 4 mesece, za ženske pa 58 let. Naslednje leto bo za moške 58 let in 8 mesecev, za ženske pa 58 let in 4 mesece. Ko moški ali ženska dopolni 60 let, se zanj lahko uveljavlja olajšava za starejše od 60 let.

Na podlagi omenjenega lahko zaključimo, da  je delavec, ki je star 59 let in devet mesecev in ima le 30 let skupne delovne dobe, deležen delne oprostitve prispevka delodajalca, saj izpolnjuje starostni pogoj za predčasno upokojitev. Pri tem skupna delovna doba ni pomembna.

Odgovor pripravil: Luka Godnič

Želite redni nasvet? Preverite ponudbo davčnega svetovanja!

Zapri meni