Warning: Declaration of QuietSkin::feedback($string) should be compatible with WP_Upgrader_Skin::feedback($feedback, ...$args) in /var/www/vhosts/racunovodstvo-najgo.si/davcnaoaza.si/wp-content/plugins/ocean-extra/includes/wizard/classes/QuietSkin.php on line 12
Davčna uprava RS izdala prvi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2013 – Računovodski servis in davčno svetovanje, davčna oaza, luka godnič

Davčna uprava RS izdala prvi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2013

Davčna uprava RS izdala prvi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2013. Zavezanci jih lahko pričakujejo v svojih poštnih nabiralnikih v prvih dneh aprila. Davčna uprava RS je v prvem svežnju z datumom odpreme 31. 3. 2014 poslala 496.641 informativnih izračunov dohodnine za leto 2013. Zavezanci jih bodo na dom prejeli po navadni pošti v naslednjih dneh. Rok za ugovor se izteče 30. aprila 2014, rok za doplačilo premalo plačane dohodnine je 30. maj 2014, preveč plačana dohodnina pa bo zavezancem nakazana na TRR 28. maja 2014. Naslednji sveženj informativnih izračunov bo odpremljen 30. maja 2014.

Zavezanci, ki bodo v naslednjih dneh na dom po navadni pošti prejeli informativne izračune dohodnine, naj te natančno pregledajo in preverijo, če so vključeni podatki o vseh prejetih dohodkih, ki so obdavčeni z dohodnino. Nato naj navedene podatke primerjajo s svojimi podatki oziroma podatki o dohodkih, ki so jih prejeli od svojega izplačevalca. V kolikor zavezanec ugotovi, da podatki v informativnem izračunu niso pravilni oziroma so pomanjkljivi ali pa je njihova davčna obveznost prenizko ali previsoko ugotovljena, morajo v 30 dneh od datuma odpreme podati ugovor. V nasprotnem primeru storijo davčni prekršek, za katerega je zagrožena globa od 250 EUR do 400 EUR. Obrazec ugovora je dostopen na vseh davčnih uradih in na spletni strani DURS. Na podlagi ugovora bo davčni organ zavezancu izdal dohodninsko odločbo.

Če pa se zavezanci z informativnim izračunom strinjajo, torej ocenijo, da je dejansko stanje takšno, kot je navedeno na informativnem izračunu dohodnine, jim ni treba storiti ničesar, ker bo informativni izračun v 30 dneh od odpreme samodejno postal odločba.

Zaradi nekaj centov razlike ni treba vlagati ugovora zoper informativni izračun dohodnine. Zavezancem ni treba vlagati ugovorov zoper informativni izračun dohodnine, če razlika med zneski dohodkov iz IID in zneski dohodkov iz obvestil, prejetih s strani izplačevalcev, v skupnem znesku, ne presega 1 EUR. Pri veliki večini zavezancev, kjer je zaradi zaokroževanja zneskov prihajalo do razlik, te znašajo nekaj centov, večja razlika (do 1 EUR) pa lahko pride pri zavezancih, ki so imeli v preteklem letu večje število različnih izplačevalcev.

V prvem svežnju bo informativne izračune prejelo 496.641 zavezancev, od tega 221.189 (44,5%) z doplačili, 241.995 (48,7%) z vračili, 33.457 (6,8%) pa brez vračila ali doplačila dohodnine. V tej tranši bo skupaj za 39.621.444 EUR doplačil in 65.300.076 EUR vračil. Povprečni znesek doplačila znaša 179 EUR, povprečni znesek vračila pa 270 EUR.

Glede na datum odpreme 31. marec 2014 se bo rok za ugovor iztekel 30. aprila 2014, rok za plačilo premalo plačane dohodnine je 30. maj 2014, preveč plačana dohodnina pa bo zavezancem nakazana na TRR 28. maja 2014.

Sicer pa bodo informativni izračuni izdani rezidentom Republike Slovenije, ki so zavezanci za vložitev dohodninskih napovedi. Tako, kot pretekla leta, v prvi tranši ne bo predvsem zavezancev, ki so uveljavljali vzdrževane družinske člane; potem tistih, ki so dosegali dohodke iz dejavnosti in tistih s katastrskimi dohodki.

Naslednji sveženj informativnih izračunov bo odpremljen 30. maja 2014. Informativnih izračunov pa zavezanci ne bodo prejeli, če davčna uprava od izplačevalcev dohodkov ni prejela podatkov o izplačanih dohodkih oz. če zavezanec med letom ni napovedal prejetih dohodkov. V tem primeru morajo zavezanci napoved vložiti sami, in to od 15. junija, do 31. julija 2014. Obrazec napovedi je dostopen na vseh davčnih uradih in na spletni strani DURS.

Več informacij v zvezi z dohodnino 2013, vključno z obrazci, pogostimi vprašanji in odgovori ter novostmi, je objavljenih na spletni strani davčne uprave.

Vir: DURS

Zapri meni