Warning: Declaration of QuietSkin::feedback($string) should be compatible with WP_Upgrader_Skin::feedback($feedback, ...$args) in /var/www/vhosts/racunovodstvo-najgo.si/davcnaoaza.si/wp-content/plugins/ocean-extra/includes/wizard/classes/QuietSkin.php on line 12
Prehod na novo stopnjo DDV pri publikacijah – Računovodski servis in davčno svetovanje, davčna oaza, luka godnič

Prehod na novo stopnjo DDV pri publikacijah

Založnik, ki na ozemlju Slovenije prodaja revijo v papirni in elektronski obliki različnim kupcem, namerava v tem mesecu potencialnim kupcem poslati ponudbo za leto 2020. Na podlagi ponudbe bodo kupci revijo naročili in jo mnogi že v letu 2019 tudi v celoti plačali. Po kateri stopnji je od teh predplačil za obe publikaciji, ki se prodajata v eni ali drugi obliki, treba obračunati DDV?
 

Odgovor:  Po 40. členu ZDDV-1 se DDV obračuna po stopnji, ki velja v trenutku nastanka obdavčljivega dogodka. Vendar pa velja nekaj izjem in ena od teh se nanaša tudi na predplačila. V primeru predplačil se DDV obračuna po stopnji, ki velja ob nastanku obveznosti obračuna DDV. Če je plačilo izvršeno, preden so storitve opravljene ali preden je blago dobavljeno, obveznost obračuna DDV nastane na dan prejema predplačila in od prejetega zneska predplačila (33/5 ZDDV-1). Od vseh v letu 2019 pobranih predplačil za tiskano revijo je treba DDV obračunati po 9,5 %, za elektronsko revijo pa po 22 %. Nižja 5-odstotna stopnja DDV na vse vrste publikacij se bo na podlagi novele ZDDV-1L uporabljala predvidoma od 1. januarja 2020. Zveza RFR dodaja, da omenjena novela še ni bila objavljena v Uradnem listu RS. Sprememba stopnje in prehod na novo stopnjo bosta obravnavana tudi na posvetovanju Novosti pri DDV s 1. januarjem 2020. Zveza RFR še opozarja, da se bo zaradi uvedbe nove stopnje spremenil tudi obrazec DDV-O. 

Mag. Mojca Zupančič

Vir: RFR.si

Zapri meni