Warning: Declaration of QuietSkin::feedback($string) should be compatible with WP_Upgrader_Skin::feedback($feedback, ...$args) in /var/www/vhosts/racunovodstvo-najgo.si/davcnaoaza.si/wp-content/plugins/ocean-extra/includes/wizard/classes/QuietSkin.php on line 12
Pohitite – še se lahko izognete davčni izvršbi – Računovodski servis in davčno svetovanje, davčna oaza, luka godnič

Pohitite – še se lahko izognete davčni izvršbi

Trenutno je v postopku izvršbe 23.500 dolžnikov z dolgom od 10 do 100 €.   

Davčna uprava RS apelira na vse davčne dolžnike, da čim hitreje poravnajo svoje obveznosti. Na ta način se lahko izognejo stroškom in drugim neprijetnostim davčne izvršbe. V nasprotnem primeru bodo v kratkem tudi vsi manjši davčni dolžniki prejeli sklepe o davčni izvršbi. Trenutno je v postopku izvršbe 23.500 dolžnikov z dolgom od 10 do 100 € oziroma okoli 8.300 dolžnikov z dolgom dobrih 20 €. Stroški davčne izvršbe tako mnogokrat presegajo davčni dolg. Povedano drugače: zavezanec z dolgom 20 € plača tudi stroške izvršbe, ki lahko znašajo 50 € ali več (odvisno od števila TRR zavezanca in načina davčne izvršbe).

Zaradi doslednega izvajanja postopkov izvršbe bo davčna uprava v kratkem vsem dolžnikom izdala sklepe o davčni izvršbi, zato pozivajo vse davčne dolžnike, naj pred tem prostovoljno izpolnijo svojo obveznost. Zavezance, ki so prejeli opomin pa opozarjajo, da je obveznosti potrebno poravnati takoj in v celoti, saj je rok za njihovo plačilo že potekel. To pomeni, da je potrebno, poleg obveznosti, navedenih na opominu, obračunati in poravnati še dodatne zamudne obresti, ki so nastale od dneva izdaje opomina do dneva plačila. Če zavezanec po izdanem opominu ne poravna vseh obveznosti in pripadajočih zamudnih obresti do dneva plačila, se za neporavnane obveznosti opomin ponovno ne izda, temveč se takoj začne postopek davčne  izvršbe.

Stroški davčne izvršbe ponavadi bolj prizadenejo tiste zavezance, katerih višina stroškov davčne izvršbe presega višino davčnega dolga. Stroški davčne izvršbe, ki jih je dolžan plačati davčni zavezanec, ko prejme sklep o davčni izvršbi, znašajo 25 € za administrativne sklepe oziroma 75 € za sklep o davčni izvršbi na premičnine. K temu je potrebno prišteti še stroške, ki jih zaračuna banka in lahko znašajo 20 € in več. Navedeno  pomeni, da davčni zavezanec, ki ni prostovoljno izpolnil svoje davčne obveznosti, poleg dolga plača še vse stroške, kar je posebno v primerih, ko gre za nizke zneske dolga, nesorazmerno in zelo drago.

Zavezanci lahko informacijo o natančni višini dolga pridobijo na telefonski številki 08 209 00 00, od ponedeljka do petka v času uradnih ur ali vprašanja posredujejo na enega od elektronskih naslovov: gp.durs-kp-urf@gov.si, gp.durs-mb-urf@gov.si, gp.durs-br-urf@gov.si, in gp.durs-ms-urf@gov.si. Zavezanci, ki so identificirani kot uporabniki eDavkov, lahko preverijo stanje dolga z vpogledom v eKartico.

Vir: DURS

Zapri meni