Warning: Declaration of QuietSkin::feedback($string) should be compatible with WP_Upgrader_Skin::feedback($feedback, ...$args) in /var/www/vhosts/racunovodstvo-najgo.si/davcnaoaza.si/wp-content/plugins/ocean-extra/includes/wizard/classes/QuietSkin.php on line 12
Finančna uprava bo začela prejemati podatke o odprtih tujih računih rezidentov Slovenije – Računovodski servis in davčno svetovanje, davčna oaza, luka godnič

Finančna uprava bo začela prejemati podatke o odprtih tujih računih rezidentov Slovenije

Finančna uprava bo prihodnje leto od večine držav, ki so pristopile k avtomatični izmenjavi podatkov, začel prejemati podatke o finančnih računih, ki jih imajo rezidenti RS odprte v tujini. Zavezancem, ki doslej še niso sporočili odprtega plačilnega računa v tujini, svetuje, naj to storijo čim prej. Če bodo to storili sami, še preden bo podatek o njihovem računu v tujini pridobil davčni organ, se bodo lahko izognili kazni.

V primeru kateregakoli depozitnega računa (poslovni, čekovni, varčevalni itd.) bo prejela tudi podatek o skupnem bruto znesku obresti, vplačanih in pripisanih na finančni račun med koledarskim letom. Seznam držav, ki so pristopile k izmenjavi informacij o finančnih računih in časovnica izmenjave je objavljena na strani OECD.

Vsak zavezanec, ki ima odprt plačilni račun v tujini, mora tega, v skladu z Zakonom o finančni upravi, v osmih dneh od odprtja prijaviti finančnemu uradu.  Če tega ne stori, je za fizično osebo zagrožena globa od 200 do 1.200 EUR, za fizično osebo, ki opravlja dejavnost, od 800 do 10.000 EUR, za pravno osebo pa od 1.200 do 30.000 EUR. To je zgolj globa, ki se nanaša na neprijavljen plačilni račun iz tujine. Če so na podlagi sredstev neprijavljenega plačilnega računa ali ostalih finančnih računov nastale druge davčne nepravilnosti (npr. neprijavljene obresti, ki bi morale biti v Sloveniji prijavljene in obdavčene), so glede tega zagrožene dodatne globe. Odvisno torej od konkretnega primera. 

Fizične osebe lahko prijavijo plačilni račun na obrazcu DR-02 (izpolni se rubrika 10), fizične osebe, ki opravljajo dejavnost na obrazcu DR-03 (izpolni se rubrika 20), pravne osebe pa na obrazcu DR-04 (izpolni se rubrika 22).

 Vir: Finančna uprava Republike Slovenije

Zapri meni